Home » Nieuws

Nieuws

Liedjes Taart met Tranen verkrijgbaar op CD

De liedjes uit de voorstelling Taart met Tranen zijn verkrijgbaar op de CD 'Dromen voor jou'. Op de CD staan 15 liedjes voor nabestaanden. De CD is verkrijgbaar via: https://www.herinnerbaar.nl/zang/cd-dromen-voor-jou

Voorzijdeklein-1.jpg
Achterzijdeklein-1.jpg

Taart met Tranen in Eindhoven

Eind november hebben we onze voorstelling nog een keer in Eindhoven gespeeld voor nabestaanden van Monica van den Broek, in de kapel van Monuta. Wederom een mooie avond!

Artikel Happinez

In november heeft Happinez een artikel over onze voorstelling Taart met Tranen geschreven.

Moederdag 2016: Taart met Tranen bij Yarden Utrecht

dc9096a411e7445cbb9f1521cb1ba675.jpg

Klik hier om een tekst te typen.

Artikel in ToBe magazine mei 2016

423ec4f73aaf4f6a9d2af363a3145c5d.jpg

Uitvaartinformatie.nl: Lief en Leed theater ontvangt cheque uit Monuta Charity Fund

Lief en Leed Theater, bestaande uit Josephine de Bont en Iris Jansen heeft uit handen van Ronald Rutten van Monuta Sol een cheque ter waarde van 2500,- gekregen namens het Monuta Charity Fund.

Met de voorstelling Taart met Tranen willen Iris en Josephine mensen de gelegenheid bieden om op een warme en lichte wijze stil te staan bij gemis. In deze wereld waarin alles doorgaat en de economie 24 uur draait, winkels 7 dagen per week open zijn en alles snel moet is er soms geen tijd om eens even ruimte te geven aan alle gevoelens die bij missen horen; de tranen en de glimlach.

Door hun eigen verhaal te vertellen nemen beide dames het publiek mee op een reis door het rouwlandschap waarin veel te zien, ontdekken en recht te zetten is. Iris haar dochter Lisanne overleed 5 jaar geleden na een moeilijke zwangerschap en 2 weken ziekenhuis. Josephine haar moeder ging 23 jaar geleden dood na een intensieve tijd van ziek zijn. Josephine was pas 20 jaar en zorgde voor haar moeder. Daarna de draad van het leven weer oppakken viel niet mee. Nu kunnen beide vrouwen vertellen over hun verdriet, Iris er over zingen en delen over wat helpt en wat niet, wat gemis ook brengt; een theatervoorstelling dus!

Op 21 en 22 maart speelde de voorstelling bij Oogenlust in Eersel voor genodigden; 2x 100 mensen werden geraakt en sloten af met een proost op het leven. Het Monuta Charity Fund ondersteunt dit project, dat te boeken is via www.taartmettranen.nl met een bedrag dat bijdraagt aan de kosten van de regie door Reem Wittenbols en andere zaken die bij zo'n project komen kijken.

Taart met Tranen gaat op reis door Nederland en is te boeken door uitvaartondernemingen, crematoria, inloophuizen en anderen die hun nabestaanden een avond willen bieden om nooit meer te vergeten.

Bracheblad Uitvaartzorg, maart

Taart met Tranen is een herinneringsvoorstelling gericht op mensen die langer dan een jaar geleden een dierbare verloren. Ritueelbegeleider Josephine de Bont en uitvaartzangeres Iris Jansen weten uit eigen ervaring dat het rouwen niet klaar is na een jaar. Hun ervaringen met de dood van een moeder (De Bont, meer dan twintig jaar geleden) en een kindje (Jansen) vormen de basis van deze intieme voorstelling, waarin Jansen prachtig zingt en De Bont doceert uit talloze boeken.

Eindhovens Dagblad, 18 februari

c6bbf8de886d4e01b4d6a765b8f145cb.jpg

 

 

EINDHOVEN - Het napraten met het publiek duurde na de try out net zo lang als het optreden zelf. De ‘herinneringsvoorstelling’ Taart met Tranen - over omgaan met verdriet - maakt veel los. Josephine de Bont (43) en Iris Jansen (41) uit Eindhoven vertellen op het podium hun persoonlijke verhaal, en zoeken daarbij naar balans tussen licht en zwaar, licht en donker.

 

Josephine de Bont verloor haar moeder Nel 23 jaar geleden. „Ik was 19, net het huis  uit en studeerde in Nijmegen toen mijn moeder  een hersentumor kreeg. Ik ben gestopt met mijn studie en heb haar het laatste halve jaar verzorgd. In die periode heb ik de gesprekken met haar kunnen voeren die ik zo nodig had. Na haar overlijden verloor ik alle grond onder mijn voeten.  Ik ben later getrouwd met een weduwnaar met vier kinderen, en heb met hem drie kinderen gekregen. ‘Moeder worden zonder moeder’ was een terugkerend thema in mijn leven. Steeds als ik zwanger was, wilde ik mijn moeder vragen hoe zij dat vroeger had gedaan.”

Iris Jansen hoorde twintig weken na het begin van haar derde zwangerschap, dat haar ongeboren dochtertje een gat had in haar middenrif. De kans dat ze gezond zou kunnen opgroeien, werd geschat op  vijftig procent. „We besloten er voor te gaan.” Lisanne kwam ter wereld, maar binnen twee weken bleek dat ze het niet zou redden. „Het eerste jaar daarna was heel moeilijk. Je lichaam moet ontzwangeren, maar er is geen kind. Mensen feliciteerden me  omdat ze zagen dat ik niet meer zwanger was. Dan moest ik steeds uitleggen wat er was gebeurd.”

 

Mascara

In het begin ging Iris Jansen één keer per week ‘functioneel leeglopen’, zoals ze dat noemt. ,,Dan kon ik de rest van de week tenminste gewoon mascara dragen”, verklaart ze lichtvoetig. Het is precies die lichtvoetigheid die Jansen en de Bont ook in hun voorstelling nastreven, om de drie kwartier een beetje behapbaar te houden. „We zijn erin geslaagd vijftig mensen te laten lachen en laten huilen”, zeggen de vrouwen, verwijzend naar de try out van twee weken geleden in Pand P in Eindhoven.

 

In de voorstelling wisselen dialogen en liedjes - geschreven en gezongen door Iris Jansen - elkaar af. Regisseur Reem Wittenbols van toneelgezelschap Hetpaarddatvliegt, verleent zijn medewerking. In het dagelijks leven is Josephine de Bont ritueelbegeleider, met name bij uitvaarten. Iris Jansen is manager bij een gezondheidsinstelling, en zingt daarnaast op uitvaarten. Omgaan met verdriet is de twee vrouwen niet vreemd, maar met hun eigen verhaal op de planken, is toch iets anders. „Ik zat ‘s avonds na de try out te trillen op de bank. Ik moest eraan wennen dat mijn verhaal nu de wereld in is gegaan”, zegt Josephine de Bont. Wie dat verhaal, verpakt in de voorstelling, uitgebreid wil horen, kan boeken via www.taartmettranen.nl